Warmtepomp haalt warmte uit bodem

Warmtepomp haalt warmte uit bodem

  • 09 nov Off
Hydrobox Lucht-water warmtepomp

Warmtepomp haalt warmte uit bodem

Iedere woning heeft eigenlijk een warmtepomp in huis, namelijk de koelkast. Een koelkast haalt van binnen warmte weg. Daarom is het koel in een koelkast. Ze geeft die warmte aan de achterzijde af. Maar warmte van koud naar warm laten stromen, kan natuurlijk niet vanzelf. Daar gebruikt de koelkast elektriciteit voor. En zo gaat dat ook bij een warmtepomp.

Hoe werkt een warmtepomp?

Water koken: een voorbeeld?

Het principe van een warmtepomp (en van een koelkast) is eenvoudiger dan u denkt. Als u water kookt en u meet de temperatuur als de eerste gasbelletjes ontstaan, dan zal u dezelfde temperatuur meten als op het ogenblik dat bijna al het water verdampt is. De warmte is volledig opgebruikt door het water van vloeibaar naar damp te laten overgaan. Omgekeerd zal er dus ook een hoeveelheid energie vrijkomen als die waterdeeltjes weer van gas- naar vloeistof gaan.

Van vloeistof naar gas?

In de koelelementen van uw koelkast gaat vloeistof over naar gasvorm, daarvoor onttrekt ze de warmte uit uw koelkast. Hierdoor koelt uw koelkast af. Om straks terug warmte uit de koelkast te kunnen trekken, moet dit gas dus terug vloeibaar zijn geworden. Het gas wordt terug vloeibaar door zijn energie af te geven aan de omgeving, de keuken.

Maar om de warmte af te geven aan een omgeving van bijvoorbeeld 20°, moet de vloeistof een hogere temperatuur hebben. Dus moet de vloeistof opgewarmd worden tot een temperatuur tot boven die van de keuken. Dit gebeurt door compressie. Door de gasdeeltjes dicht bijeen te drukken, stijgt de temperatuur tot boven die van de keuken. Dat comprimeren vraagt energie in de vorm van elektriciteit.

Van gas terug naar vloeistof

Het opgewarmde gas is klaar voor een tocht doorheen de kronkels van de warmtewisselaar aan de achterkant van uw koelkast. Daar geeft het zijn energie af in de vorm van warmte en wordt het terug vloeistof. Alleen is de temperatuur nog te hoog om terug de warmte uit de koelkast te kunnen wegtrekken.

Dus moet de warme vloeistof afgekoeld worden tot onder de temperatuur in de koelkast. En net zoals het comprimeren van deeltjes de temperatuur deed stijgen, gaat het uit elkaar halen van deeltjes, de temperatuur doen dalen. Alleen vraagt dat geen energie omdat dat proces een meer natuurlijke beweging is. En zo is de cyclus rond.

De cyclus die de deeltjes bij de koelkast doorlopen, is dezelfde cyclus als die bij warmtepompen.

Als we dat vertalen naar een toepassing zoals een warmtepomp in een woning, dan gebeurt het verdampen van het verwerkingsmiddel (het afgeven van de koude) bij de bron op lage temperatuur in de bodem. Het condenseren, het afgeven van de warmte, gebeurt in de woning! Zo werkt een warmtepomp dus!

Wilt u meer info of een gratis offerte ontvangen voor een warmtepomp installatie? Vraag professioneel advies aan A-Aircool m.b.t warmtepompen. 


Comments are closed.


Klantenervaringen

Lees meer ervaringen