Warmtepompen – Warmtepomp Installatie

Een warmtepomp verlaagt de energiefactuur

Warmtepompen A Aircool
Wat is een warmtepomp? Warmtepompen zijn een beetje als omgekeerde airco’s of koelkasten. Een warmtepomp installatie neemt de warmte uit zijn omgeving op via een warmtecollector. Een warmtewisselaar in de warmtepomp, welke op elektriciteit werkt, zorgt ervoor dat de verzamelde warmte-energie tot bruikbare energie wordt omgezet. Warmtepompen van merken als Mitsubishi en Daikin vormen eigenlijk een alternatief voor een traditionele gasketel.

Een warmtepomp van merken Mitsubishi en Daikin werken op elektriciteit en maken slim gebruik van de warmte van deze energiebron. Deze warmte wordt vervolgens ingezet als energie om nog meer warmte op te wekken. Hier kan u aardig wat elektriciteit mee besparen en reken maar dat u dat merkt op uw energiefactuur.

Een warmtepomp van Mitsubishi & Daikin maakt gebruik van de principes verwarmen en condenseren. Bij het verdampen neemt de warmtepomp warmte op om deze weer vrij te geven bij het condenseren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van natuurlijke bronnen zoals lucht, aarde of een waterbron.

In een warmtepomp zit een vloeistof met een zeer laag kookpunt ofwel een koudemiddel. Ook bij lage temperaturen kookt dit middel, waarna het kan verdampen tot een gasvorm. Deze gasvorm wordt met een compressor onder hoge druk gezet, waardoor de temperatuur stijgt. In de condensor wordt het gas vervolgens weer omgezet tot een vloeistof. Tijdens dit proces komt warmte vrij en deze kan gebruikt worden om uw huis of bedrijf te verwarmen? Warmtepompen van Mitsubishi & Daikin vormen een steeds populairder en duurzaam alternatief voor de CV-ketel.

Meer weten over de werking of een complete technische uiteenzetting? Een specialist zoals A-Aircool die thuis is in warmtepompen kan u hier ongetwijfeld meer over vertellen.

Warmtepomp installeren? Vraag professioneel advies aan A-Aircool over warmtepompen.
 

Waarvoor gebruik ik een warmtepomp? Woning, zwembad, …?

Warmtepompen zijn onder meer ideaal voor het verwarmen van een zwembad. Maar u kan een warmtepomp even goed aansluiten op de installatie van de centrale verwarming in uw woning. Zo kan een warmtepomp centrale verwarming en vloerverwarming ondersteunen. Bovendien helpt deze dan ook mee om uw water te verwarmen. Een verwarming op warmtepomp kan zelfs perfect uw verwarming op aardgas, stookolie of hout vervangen.

Te meer omdat een warmtepomp niet alleen als verwarming kan dienst doen. In de zomer kan u het systeem omkeren. Uw warmtepomp zorgt dan niet voor verwarming, maar wel voor verkoeling. Op dat ogenblik zal uw warmtepomp dan eerder dienst doen als een type airco. Deze verkoelende functie kan op alle verwarmingssystemen worden aangesloten.

Waaruit bestaat een warmtepomp installatie?

U kunt wel spreken van een warmtepomp van merken als Mitsubishi & Daikin, maar er komt een hele installatie bij kijken. Het installeren van een warmtepomp laat u dan ook maar beter over aan professionals. De verschillende onderdelen van een warmtepompinstallatie zetten we even voor u op een rij:

  • De verdamper: Dit onderdeel bevindt zich buiten en hier zit de koelvloeistof in. In deze verdamper verdampt de vloeistof onder lage druk tot een gas.
  • Een compressor: Dit onderdeel drukt de damp samen en doet de temperatuur verder stijgen. De compressor werkt op elektriciteit.
  • De condensor: Dit onderdeel condenseert de verdampte koelvloeistof en geeft de warmte af.
  • Een expansieventiel: Dit onderdeel verlaag de druk opnieuw, zodat de damp verder afkoelt. Zo wordt de damp opnieuw een vloeistof

Wil u echt weten hoe een warmtepomp van Mitsubishi & Daikin in zijn werk gaat? Deze merken van warmtepompen werken nauw samen met erkende installateurs die u hier met plezier meer info over geven. De werking van een warmtepomp is niet super complex, maar niet iedereen is er onmiddellijk mee weg. Een professional zal u ook adviseren over de gepaste warmtepomp met het juiste vermogen waar u nood aan heeft.

Daikin-Stylish-warmtepomp-zwart-FTXA

Wat zijn de voordelen van een warmtepomp (Mitsubishi & Daikin)

Investeren in een warmtepomp is investeren in de toekomst. Vandaag vormen ze al een interessant alternatief voor de traditionele verwarmingsketel. We sommen de belangrijkste voordelen even op:

  • Een warmtepomp zeker van merken als Mitsubishi en Daikin zijn bijzonder energiezuinig. Zowat 80% van de opgewekte warmte komt uit een natuurlijke verwarmingsbron. U verbruikt dan ook veel minder energie dan bij een traditionele cv-ketel. Een investering in een warmtepomp van Mitsubishi of Daikin heeft u dan ook meestal binnen de 10 à 12 jaar terugverdiend.
  • Warmtepompen zijn zeer milieuvriendelijk. Slechts voor een kwart van de energieproductie is elektriciteit nodig. U stoot dus heel wat minder CO2 uit.
  • Een warmtepomp is multi-inzetbaar en hoeft niet enkel te dienen voor het verwarmen van uw huis. Ook sanitair water verwarmen is perfect mogelijk. Zelf zwembadwater kan met warmtepompen van Mitsubishi & Daikin verwarmd worden.
  • Hoewel het niet in de naam zit kan u met een warmtepomp ook koelen. Het rendement bij afkoelen ligt lager, maar u hoeft geen airco aan te schaffen.
  • Als u met een warmtepomp werkt, dan verbruikt u geen fossiele brandstoffen meer. U heeft geen gas of mazout meer nodig en u bent dan ook niet meer afhankelijk van energieleveranciers en de torenhoge prijzen. U betaalt enkel voor de elektriciteit van uw compressor.
  • Een warmtepomp is voordelig in het onderhoud. Elke 2 jaar uw installatie van Mitsubishi of Daikin laten nakijken volstaat. Heel wat installateurs bieden een onderhoudscontract aan en dit kan zeer interessant zijn. Het onderhoud van een warmtepomp komt altijd goedkoper uit.
  • Laat u vandaag een warmtepomp van merken als Mitsubishi of Daikin installeren, dan kan u een fikse premie krijgen. Zo kunt u de investering beperken en sneller rendement maken.

Wil u dus mee het verschil maken en nog besparen ook, dan heeft u geen enkele reden om niet te investeren in een warmtepomp. De prijzen van warmtepompen worden steeds democratischer en aangezien er momenteel ook nog een premie te rapen valt, is dit het perfecte moment om de investering te doen.

Prijs warmtepomp? Zijn er fiscale voordelen?

Mitsubishi warmtepompDe prijs van een warmtepomp hangt samen met het merk, zoals bijvoorbeeld Daikin als Mitsubishi, het type, het vermogen en de installatiekost. Het type warmtepomp moet afgestemd worden op uw specifieke noden. Het is dan ook niet mogelijk om een vaste prijs te noemen. Een warmtepomp is er al vanaf 1.500 euro, maar er zijn ook veel duurdere installaties die kunnen oplopen tot 15.000 euro en meer. De goedkoopste warmtepompen zijn van het type lucht-lucht en ook die hebben merken als Daikin & Mitsubishi in het gamma. Dit type pomp is geschikt om kleine ruimtes te verwarmen. Andere types zijn duurder maar bieden ook een hoger rendement.
Het vermogen van de warmtepomp is de hoeveelheid energie die de installatie in een bepaalde tijd levert, uitgedrukt in kilowattuur. Hoe groter het vermogen, hoe hoger de prijs. Het optimale vermogen hangt samen met de grootte van de ruimte en ook het isolatievermogen speelt een rol. Hoe beter de isolatie, hoe lager het vermogen van uw warmtepomp moet zijn.
Als laatste moet u ook rekening houden met de installatiekost. Deze verschilt van installateur tot installateur maar ook de lengte van de leidingen tussen de buiten- en binnenunit speelt een rol, net als het aantal sanitaire aansluitingen.

Net zoals voor vele andere energiebesparende investeringen, kan u voor warmtepompen ook subsidies aanvragen. Daarnaast geeft de installatie van een warmtepomp ook recht op een fiscaal voordeel. In de meeste gevallen kan u hierdoor tot 40% van de totale investering (inclusief BTW) recupereren via belastingsvoordeel.

Terugverdientijd warmtepomp: hoe snel heb ik mijn investering terug?

De terugverdientijd van warmtepompen hangt af van een combinatie van factoren. Zo vraagt een warmtepomp installatie vakkundigheid. Bovendien zijn deze installaties nog rendabeler wanneer u de natuurlijke koelfunctie benut.

Als u hiermee rekening houdt, alle mogelijke subsidies aanvraagt, het fiscaal voordeel en de besparing op uw maandelijkse factuur samen telt, hebt u uw warmtepomp in geen tijd terugverdiend!

Soorten warmtepompen?

A-Aircool plaatst alle soorten warmtepompen die er op de markt te verkrijgen zijn om energie uit de natuur te halen. De warmtepomp die u kiest hangt af van uw voorkeur, uw budget en de warmtebehoefte van de woning.

1. De lucht/lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp onttrekt de nodige warmte aan de buitenlucht. De warme lucht wordt via ventilatoren in de te verwarmen ruimtes geblazen. In de zomer treedt het omgekeerde proces van de lucht-lucht warmtepomp ingeschakeld en functioneert dit systeem als airconditioning installatie. Bij dit type warmtepomp kan u kiezen uit een wand-, plafond- of vloermodel.

2. De lucht/water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp ontneemt warmte aan de buitenlucht en voert deze warme lucht via een watercircuit naar binnen. Die warmte kan dan aangewend worden voor de productie van sanitair warm water of voor de centrale verwarming. Dit systeem kan u daarenboven perfect combineren met vloerverwarming.

Een lucht-water warmtepomp is een milieuvriendelijk energiesysteem dat voornamelijk wordt toegepast in bestaande woningen. Bij renovaties en verbouwingen is de installatie van een geothermische warmtepomp en grondboring immers vaak niet mogelijk.

3. De grond-water of geothermische warmtepomp

Een grond-water warmtepomp gebruikt de aardwarmte of geothermie die in de ondergrond aanwezig is. Bij de installatie van een warmtepomp grond-water of geothermische warmtepomp hebt u de keuze uit twee type systemen: een horizontaal of verticaal buizennetwerk met grondboring. Afhankelijk van de aanwezige ruimte wordt er gekozen voor een horizontaal of verticaal netwerk. Bij weinig ruimte zal u bij voorkeur kiezen voor een verticaal systeem. De investeringskost ligt hier wel hoger door de diepteboringen.

Er zijn nog enkele andere types warmtepompen en de ontwikkelingen staan niet stil. Zo zijn er ook hybride warmtepompen waarbij er een combinatie is met een condensatieketel. Het gaat om een slim systeem dat kiest wat het voordeligst is. De condensatieketel komt enkel in actie als de buitentemperatuur te laag is. Een warmtepompboiler is dan weer een interessant alternatief voor een elektrische boiler.

Afhankelijk van uw budget en de mogelijkheden kan u een keuze maken. Gaat u voor meer rendement aan een hogere kostprijs of neemt u eerst een tussenstap? De keuze is aan u, maar experts staan alvast klaar om u te informeren en adviseren.

Welk type warmtepomp kiezen?

Ecodan Warmtepompen Eerst en vooral raden we u aan om voor een warmtepomp van een gekend merk als Mitsubishi of Daikin te kiezen. Zo bent u zeker van een kwalitatieve warmtepomp en voldoende installateurs om een professioneel onderhoud te voorzien. Kiezen voor kwaliteit mag dan in aanschaf misschien wat duurder zijn, op lange termijn wint u er aan.

Vervolgens hangt het er vooral vanaf hoe de situatie bij u thuis is. Welk soort warmtepomp u laat installeren hangt dan ook samen met uw budget, uw wenen, uw verbruik, … Een professionele installateur denkt met u mee en komt met de geknipte oplossing op de proppen.
 

En wat is een warmtepompboiler dan?

Een warmtepompboiler wordt nogal eens verward met een warmtepomp, maar met een warmtepompboiler kunt u enkel sanitair water verwarmen. Een warmtepomp kan dus breder ingezet worden. Met een warmtepomp van Daikin of Mitsubishi kan u ook uw cv-water en zwembadwater opwarmen. Als u de keuze heeft dan kan u dus beter voor een warmtepomp gaan.

Wat met het onderhoud van een warmtepomp?

Het onderhoud van een warmtepomp is in tegenstelling tot dat van een cv-ketel niet verplicht. Al is een onderhoud van uw warmtepomp toch om de 2 jaar aanbevolen. Ook bij merken als Mitsubishi en Daikin is onderhoud nodig, ook al zijn ze uiterst kwalitatief en gaan ze jaren mee. Op die manier bent u zeker van een optimale en energiezuinige werking. Het makkelijkst is om een onderhoudscontract af te sluiten met uw installateur. Deze specialist komt dan om de twee jaar het koelcircuit controleren.

Hoe complex is het plaatsen van een warmtepomp?

Het plaatsen van een warmtepomp van Mitsubishi of Daikin is specialistenwerk. De installateur zal een buitenunit plaatsen. Dit kan vlot en graafwerken zijn niet nodig. Bij geothermische pompen is dit wel het geval en deze installatie is een stuk complexer.

Daikin warmtepompen

Daikin is een naam als een klok op het vlak van warmtepompen. Dit Belgische bedrijf heeft alle types warmtepompen en de keuze is dan ook uitgebreid. Bovendien hebben ze tientallen erkende installateurs die de warmtepompen van Daikin door en door kennen. Zo bent u altijd zeker van een correcte installatie, werking en een piekfijn onderhoud. Wil u echt alle mogelijkheden van het gamma van Daikin ontdekken, dan hebben ze zelfs een experience center, waar u alles kunt vernemen over de warmtepompen van dit topmerk. Het prijskaartje van de Daikin warmtepompen ligt vaak niet hoger dan dat van minder bekende en kwalitatieve merken.

De Daikin Inverter technologie

Kiest u voor een warmtepomp van Daikin, dan zijn er heel wat van de modellen uitgerust met de Daikin Inverter technologie. Deze energiebesparende technologie die de motorsnelheid efficiënt regelt en het energieverbruik tot 30% verlaagt, zit u helemaal gebeiteld.

Er zijn ook heel wat verschillende modellen die stijlvol weggewerkt kunnen worden.

Mitsubishi warmtepompen

Ook Mitsubishi heeft heel wat warmtepompen, stuk voor stuk duurzaam. Deze fabrikant gaat al meer dan 100 jaar mee en is een voorloper op het vlak van innovatie. Ook Mitsubishi beschikt over een fijnmazig net van installateurs waardoor u steeds snel verder geholpen wordt.

Een warmtepomp kopen voor koeling en verwarming

Er zijn vandaag de dag heel wat merken en installateurs die warmtepompen aanbieden. Wil u lang gebruik maken van uw warmtepomp en zeker zijn van kwaliteit, dan kiest u het best een installatie van topmerken van Mitsubishi & Daikin. Niet alleen staan deze merken garant voor warmtepompen van uitstekende kwaliteit, het zijn ook bedrijven die al tientallen jaren meegaan en waar u op kunt rekenen. Doet er zich toch een probleempje voor dan kennen heel wat installateurs deze merken door en door, waardoor u snel verder geholpen kunt worden. Dit is bij obscure merken niet het geval. Kiest u voor Mitsubishi of Daikin, dan krijgt u ook een uitstekende garantie.

Ga ook in zee met een erkende installateur als A-Aircool die thuis is in het installeren van warmtepompen. Vraag altijd enkele referenties op en laat u de werking en mogelijkheden duidelijk uitleggen.

Vraag steeds een gedetailleerde offerte waar het materiaal en de werkuren apart in zijn opgenomen. Zo kan u perfect evalueren. Let wel, het spreekt voor zich dat kwalitatieve warmtepompen van Daikin en Mitsubishi altijd duurder zullen zijn dan van volstrekt onbekende merken. Kies dus niet blindelings voor de goedkoopste installateur, maar kies bewust voor topmerken zodat u langer van uw warmtepomp kunt genieten.

Zo nu weet u heel wat meer over wat warmtepompen zijn en welke mogelijkheden ze hebben. Investeren in warmtepompen vergt vandaag nog een investering, maar het loont zeker en vast de moeite. Wil u op een duurzame manier verwarmen dan is een warmtepomp en zeker van een toonaangevend merk als Mitsubishi of Daikin perfect.

Daikin warmtepompMitsubishi-Electric warmtepomp

Wilt u meer info of een gratis offerte ontvangen voor een warmtepomp installatie? Vraag professioneel advies aan A-Aircool over warmtepompen. 

Klantenervaringen

Lees meer ervaringen