Een warmtepomp verlaagt je energiefactuur

Wat is een warmtepomp en hoe werkt dit eigenlijk?

Warmtepompen zijn een beetje als omgekeerde airco’s of koelkasten. Een warmtepomp neemt de warmte uit zijn omgeving op via een warmtecollector. Een warmtewisselaar in de warmtepomp, welke op elektriciteit werkt, zorgt ervoor dat de verzamelde warmte-energie tot bruikbare energie wordt omgezet.

Vraag professioneel advies aan A-Aircool over warmtepompen.

Waarvoor gebruik ik een warmtepomp? Woning, zwembad, ...?

Warmtepompen zijn onder meer ideaal voor het verwarmen van een zwembad. Maar u kan een warmtepomp even goed aansluiten op de installatie van de centrale verwarming in uw woning. Zo kan een warmtepomp centrale verwarming en vloerverwarming ondersteunen. Bovendien helpt deze dan ook mee om uw water te verwarmen. Een verwarming op warmtepomp kan zelfs perfect uw verwarming op aardgas, stookolie of hout vervangen.

Te meer omdat een warmtepomp niet alleen als verwarming kan dienst doen. In de zomer kan u het systeem omkeren. Uw warmtepomp zorgt dan niet voor verwarming, maar wel voor verkoeling. Op dat ogenblik zal uw warmtepomp dan eerder dienst doen als een type airco. Deze verkoelende functie kan op alle verwarmingssystemen worden aangesloten.

Prijs warmtepomp? Zijn er fiscale voordelen?

Net zoals voor vele andere energiebesparende investeringen, kan u voor warmtepompen ook subsidies aanvragen. Daarnaast geeft de installatie van een warmtepomp ook recht op een fiscaal voordeel. In de meeste gevallen kan u hierdoor tot 40% van de totale investering (inclusief BTW) recupereren via belastingsvoordeel.

Terugverdientijd warmtepomp: hoe snel heb ik mijn investering terug?

De terugverdientijd van warmtepompen hangt af van een combinatie van factoren. Zo vraagt een warmtepomp installatie vakkundigheid. Bovendien zijn deze installaties nog rendabeler wanneer u de natuurlijke koelfunctie benut.

Als u hiermee rekening houdt, alle mogelijke subsidies aanvraagt, het fiscaal voordeel en de besparing op uw maandelijkse factuur samen telt, hebt u uw warmtepomp in geen tijd terugverdiend!