Lucht/water warmtepompen

Een lucht/water warmtepomp als centrale verwarming

Denkt u na over de aanschaf van een lucht/water warmtepomp als centrale verwarming dan is dit artikel wat voor u. In dit artikel zetten we zowat alles over lucht/water warmtepompen op een rijtje en lichten we er de voordelen, prijzen en meer uit. Daarbij focussen we op de warmtepompen van Daikin en Mitsubishi, twee toonaangevende merken. Het aankopen van een lucht/water warmtepomp is een verstandige investering en het drukt de kosten van uw energievoorziening. Na het lezen van dit artikel weet u heel wat meer over lucht/water warmtepompen en kunt u een weloverwogen keuze maken. Zit u toch nog met vragen, dan zal een erkende installateur u ongetwijfeld nog meer kunnen vertellen. Er zijn er heel wat, dus goed advies vinden is niet moeilijk.

Wilt u meer info of een gratis offerte ontvangen voor een lucht/water warmtepomp? Vraag professioneel advies aan A-Aircool over warmtepompen. 


 

Daikin-Altherma-lucht-water warmtepomp

 

Wat is een lucht/water warmtepomp?

Kiest u voor een lucht/water warmtepomp, dan kiest u voor een warmtepomp die de buitenlucht omzet in warm water. Dit warm water kan u vervolgens gebruiken voor uw vloerverwarming,  sanitair of de centrale verwarming. Een lucht/water warmtepomp is milieuvriendelijk en duurzaam. Het vormt een geweldig alternatief voor de traditionele cv-ketel. Aardgas of stookolie is niet meer nodig, wat niet alleen beter is voor het milieu, ook voor uw portefeuille.

Waarom kiezen voor een lucht/water warmtepomp

Er zijn meerdere types warmtepompen, maar toch zijn er heel wat mensen die kiezen voor een lucht/water warmtepomp. De volgende momenten of redenen zijn perfect om over te gaan op een warmtepomp:

 • Bestaande ketel vernieuwen
  Wanneer uw huidige ketel aan vervanging toe is, loont het de moeite om de mogelijkheden van een lucht/water warmtepomp te bekijken. Dit type pomp kan super makkelijk aangesloten worden zonder extra moeite. Wil u het maximale rendement uit uw warmtepomp halen, dan moet uw woning goed geïsoleerd zijn. Een lucht/water warmtepomp van Daikin of Mitsubishi functioneert ook het best in combinatie met een lage temperatuurverwarming. Vloerverwarming of overgedimensioneerde radiatoren zijn ideaal.
 • Nieuwe cv-installatie
  Laat u een nieuwe verwarmingsinstallatie installeren of gaat u voor een nieuwbouw, dan kan een lucht/water warmtepomp super interessant zijn. U hebt immers uw handen vrij om meteen een lage temperatuurverwarming te installeren, waardoor u het rendement van uw warmtepomp optimaliseert.
 • Verwarmen van een zwembad
  Beschikt u over een zwembad en wil u dit verwarmen? Dit kan ook met een lucht-water warmtepomp. Deze werkt zelfstandig en kan zonder probleem op bestaande leidingen aangesloten worden.

 

Lucht-water-warmtepompen-lage-temperatuur

 

Wat kost een lucht/water warmtepomp?

De kostprijs van een lucht/water warmtepomp is niet goedkoop. Gaat u voor een toonaangevend en kwalitatief als Mitsubishi of Daikin, dan betaalt u vaak nog net wat meer. Het blijft echter een verstandige investering. Kwalitatieve lucht/water warmtepompen als die van Daikin en Mitsubishi gaan vaak langer mee en hebben een hoger rendement. Koopt u een lucht/water warmtepomp dan zijn er ook geen dure aansluitingskosten of keuringen. Dit is in heel wat andere gevallen wel van toepassing. De prijs van een lucht/water warmtepomp en de installatie schommelt meestal ergens tussen de 7.000 en 13.000 euro. De exacte prijs hangt af van het merk van warmtepomp en de kostprijs van de installateur. Er zijn pompen met een hoger vermogen en die zijn duurder. Een erkend installateur zal u hier meer over kunnen vertellen en u feilloos adviseren. Hoewel de kostprijs hoog kan lijken, kunt u een lucht/water warmtepomp in principe binnen de 7 jaar terugverdienen. Zeker met de huidige hoge energieprijzen haalt u een mooi rendement uit deze pompen.

Wat zijn de voordelen van een lucht/water warmtepomp

Er zijn een heel aantal specifieke voordelen verbonden aan lucht/water warmtepompen. We zetten er even een aantal belangrijke op een rijtje:

 • Zowel Mitsubishi als Daikin warmtepompen zijn makkelijk te installeren. Om een lucht/water warmtepomp te installeren zijn geen verbouwingen of breekwerken nodig. De kosten voor de installatie vallen dan ook mee de klus is in principe in enkele uren geklaard.
 • Een warmtepomp is energiezuinig en heeft minder temperatuur nodig om hetzelfde warmtegevoel te creëren. Zowat 3/4de van de energie komt uit de natuur, waardoor u heel ecologisch bezig bent. U gebruikt geen fossiele brandstoffen. Combineert u de lucht/water warmtepomp met zonnepanelen, dan bent u helemaal goed bezig. Misschien haalt uw wel een volledige energieonafhankelijkheid.

Zijn er dan geen aandachtspunten als u kiest voor een lucht/water warmtepomp. Wel zelfs al kiest u voor een toppomp zoals deze van Mitsubishi of Daikin, bij lage temperaturen ligt het rendement van deze warmtepompen lager. Duikt de temperatuur onder de 3 graden dan is er een stevig rendementsverlies. Kies steeds voor een warmtepomp van Daikin of Mitsubishi met voldoende capaciteit. Zo kan u ook tijdens de koudere wintermaanden voldoende rendement uit uw warmtepomp halen.

Waar plaatst u de lucht/water warmtepomp?

De belangrijkste reden om aandacht te hebben bij de plaatsing van je warmtepomp is het geluid. Ook al maken de lucht/water warmtepompen van Daikin of Mitsubishi niet zoveel geluid, geluidloos zijn ze niet. Een vakkundige installateur zal bij het plaatsen van de warmtepomp rekening houden met de afmetingen van de omkasting en het contactgeluid. Het is ook steeds opletten geblazen om een warmtepomp tegen een gevel of op een plat dak te plaatsen. Trillingsdemping kan aangewezen zijn.

Afstand en positie

Hoe groter de afstand, hoe minder het geluidsniveau. Het valt dan ook aan te raden het buitendeel van de lucht/water warmtepomp zover mogelijk van de woning te plaatsen. Let ook op voor weerkaatsingen en installeer de pomp ook niet te dicht bij de buren.

Houd er ook rekening mee dat de binnen- en buitenunit niet te ver uit elkaar staan. Wil u een maximaal rendement halen, dan is een maximale afstand van 20 meter aangewezen. Anders gaat er heel wat warmte verloren en neemt het rendement stevig af.

De lucht/water warmtepompen van Daikin

Wenst u een lucht/water warmtepomp aan te schaffen, dan is Daikin zeker het overwegen waard. Deze Japanse fabrikant heeft zijn Europese ontwikkelingscentrum in Oostende en brengt hoogwaardige lucht/waterwarmtepompen op de markt. Daikin is misschien wel het bekendste merk op het vlak van warmtepompen en airco’s. Deze topproducent biedt dan ook warmtepompen aan van topkwaliteit. Deze pompen zijn zeker niet de voordeligste op de markt, maar gaan wel jaren mee.

Hoe de lucht/water warmtepomp van Daikin werkt

Een warmtepomp regelt de temperatuur door de overdracht van warmte. Elke installatie omvat drie belangrijke onderdelen. De buitenunit met de verdamper, de binnenunit met de condensor en het koelmiddel. Het koelmiddel zorgt voor de overdracht tussen de buiten- en binnenunit.

Concreet haalt de verdamper de energie uit de lucht en zet vloeistof om in een gas. De compressor comprimeert dit gas en de temperatuur stijgt. De condensor geeft de warmte van het gas door aan het verwarmingssysteem, waar het gas weer verandert in vloeistof. Het expansieventiel gaat ervoor zorgen dat de druk op het koelmiddel verlaagt, waarna de cyclus opnieuw begint.

De werking van een lucht/water warmtepomp is dus niet complex. Kwalitatieve onderdelen laten de warmtepomp wel langer meegaan en zorgen voor een hoger rendement.

Daikin Altherma R3

Het neusje van de zalm op het vlak van lucht/water warmtepompen is de Daikin Altherma R3. Deze warmtepomp bestaat uit verschillende units, is perfect voor in nieuwbouw en is ondertussen de 3de generatie van dit type warmtepompen. Deze pompen maken gebruik van de vooruitstrevende Bluevolutiontechnologie, een combinatie van compressoren van Daikin en het koelmiddel R-32. Hiermee wordt een rendement van A++ behaald, wat uitstekend is.

Waarom u kiest voor deze warmtepomp van Daikin?

Kiezen voor de Daikin Altherma R3, is kiezen voor:

 • Ijzersterke prestaties. Met een rendement van A++ speelt deze warmtepomp in de topklasse mee.
 • De buitenunit blijft functioneren, zelfs bij ijskoude temperaturen. Weer een zorg minder.
 • Deze lucht/water warmtepomp is ontzettend compact, waardoor de pomp makkelijk te installeren valt.
 • Deze warmtepomp van Daikin valt super makkelijk te bedienen. Bedienen kan altijd en overal met de app.

In deze reeks zijn zowel wand- als vloer- en inbouwmodellen verkrijgbaar. Ongetwijfeld vindt u dus een warmtepomp van Daikin op maat van uw noden.

Maar niet enkel de prestaties van deze lucht/water warmtepomp is uitzonderlijk. Ook het design is prachtig. Het ontwerp wist al meerdere awards in de wacht te slepen. Wil het oog ook wat, dan is deze reeks een verstandige keuze.

Een geweldige bediening

Deze lucht/water warmtepomp van Daikin laat zich uitstekend en makkelijk bedienen. Met de gebruiksvriendelijke controller heeft u steeds het overzicht over de temperatuur. De verwarming kan ook in zones op maat ingesteld worden en ook uw sanitair water is regelbaar met verschillende parameters. Het Daikin-Eye toont de status van de unit, zodat u in één oogopslag kunt zien of uw unit correct werkt of niet.

Heel wat installateurs zweren bij de warmtepompen van Daikin. Ze geven niet alleen een uitstekend rendement, ze gaan ook jaren mee en vergen amper onderhoud. Kiezen voor Daikin is dan ook een toekomstgerichte keuze.

De lucht/water warmtepompen van Mitsubishi

Ook Mitsubishi is een toonaangevende speler op het vlak van lucht/water warmtepompen. Het Ecodan-gamma omvat heel wat kwalitatieve lucht/water warmtepompen die zowel voor sanitair water, verwarming als koeling kunnen zorgen.

Het Ecodan-systeem van Mitsubishi is ecologisch, maar heeft ook een uitstekend rendement. Door te kiezen voor dit type warmtepomp kiest u voor comfort. Mitsubishi beschikt over heel wat gepatenteerde technologieën en exclusieve functionaliteiten, die u niet vindt bij andere merken.

De Ecodan-systemen bestaat uit binnen- en buitenunits. Het warmtepompsysteem van Ecodan is het enige op de markt dat geen gebruik maakt van energieverslindende bijverwarming of CV-ketel. Bij deze warmtepomp van Mitsubishi zijn een CV-ketel en gasaansluiting overbodig. Er zijn in dit gamma twee verschillende soorten binnenunits. In de cilinderunit zit er een boiler met een inhoud van 200 liter, dat voldoet aan de behoefte aan sanitair water van een gemiddeld gezin.

 

Ecodan-lucht-water warmtepompen

 

Wat zijn de voordelen van Ecodan warmtepompen?

Deze warmtepompen van Mitsubishi hebben als voordeel dat:

 • Ze zowel sanitair water kunnen produceren als verwarmen en zelfs koelen
 • Dit type lucht/water warmtepompen kan zowel in nieuwbouw als renovatie gebruikt worden.
 • Deze pompen zijn monovalent zonder elektrische hulpenergie
 • De warmtepompen zijn compact en flexibel
 • Het gaat om energiebesparende pompen met een uitstekend rendement

Ongetwijfeld zal deze warmtepomp in de toekomst nog verder ontwikkeld worden. Elke generatie overklast de vorige generatie.

De combinatie van de lucht/water warmtepomp met zonnepanelen

Nog ecologischer, duurzamer en rendabeler aan de slag gaan? Combineer uw warmtepomp met zonnepanelen.

Zonnepanelen gebruiken de energie van de zon om elektriciteit op te wekken. Deze energie kan in het hele huis ingezet worden, maar ook voor de elektrisch aangedreven warmtepomp. Door het feit dat een lucht/warmtepomp zeer zuinig met elektriciteit omgaat, zijn er minder zonnepanelen nodig, waardoor u hierop bespaart. Zeker wanneer de isolatie ook goed zit, is het haalbaar om het zonder energieleverancier te doen. Hiermee bespaart u een aardige duit op uw energiefactuur.

Als alternatief is er ook nog de zonneboiler. Ook een zonneboiler maakt gebruik van zonne-energie, maar dan om water op te warmen. De zonnecollectors van een zonneboiler vindt u meestal op het dak en ook qua uiterlijk lijken ze wel op zonnepanelen. Het warme water opgewekt door de zonneboiler kan op twee verschillende manier ingezet worden:

 • Rechtstreeks voor de verwarming
 • Opslaan in een buffervat voor later gebruik

Hoe kiest u de juiste lucht/water warmtepomp

Door te kiezen voor een lucht/water warmtepomp van Daikin of Mitsubishi kiest u alvast voor zekerheid. Er zijn uiteraard nog andere kwalitatieve warmtepompen op de markt. Gaat u de markt op, laat u dan goed informeren door een erkende installateur van warmtepompen. De isolatie, de vloeroppervlakte, de ligging ten opzichte van de zon, het soort verwarming, etc. Het zijn allemaal factoren die mee de keuze van uw warmtepomp kunnen bepalen. Een goede installateur zal u een gedegen uitleg geven over de mogelijkheden en de warmtepomp aan uw situatie aanpassen.

Krijgt u nog een premie voor een lucht/warmtepomp?

Er zijn vandaag de dag nog steeds premies voor warmtepompen. Door deze premie recupereert u een stuk van uw investering van uw lucht/warmtepomp. Op het internet vindt u alle mogelijke informatie over het aanvragen van deze premie. Deze premie kan u aanvragen bij uw netbeheerder en blijft interessant. Om hier recht op de hebben moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Lees alles goed na en bent u niet zeker, informeer u dan bij uw installateur. Deze is op de hoogte van de wetgeving en kan u ongetwijfeld feilloos adviseren.

Hybride of all-electric?

Gaat u voor een warm-lucht warmtepomp, dan is er vaak ook nog de keuze tussen een hybride of een all-electric lucht/water warmtepomp. Bij een hybride warmtepomp wordt een warmtepomp op uw cv-ketel aangesloten. De ketel zorgt vervolgens voor het warme water en dient als backup. Deze wordt enkel ingeschakeld voor de verwarming als het heel koud is. Minderwaardige modellen presteren dan immers een heel stuk minder, terwijl de lucht/water warmtepompen van Daikin en Mitsubishi wel een stuk beter blijven functioneren. Bij dit type warmtepompen is er dus nog steeds een gasaansluiting nodig. Gaat u voor een all-electric warmtepomp, dan kunt u het zonder cv-ketel en gasaansluiting doen. De waterpomp staat dan volledig in voor de verwarming en warmwatervoorziening. In beide gevallen bestaat de installatie van een lucht/water warmtepomp uit een binnen- en buitenunit. Er zijn heel wat combinaties met deze units mogelijk. Welke combinatie u nodig heeft hangt af van de situatie en uw wensen. Een goede installateur kan u hier ongetwijfeld verder mee helpen.

Zo we hebben u heel wat meer kennis gegeven over de lucht-water warmtepompen. Gaat u voor de aankoop van een warmtepomp dan adviseren we u de marken Daikin en Mitsubishi. Kijk in elk geval verder dan enkel de kostprijs en durf te investeren in kwaliteit. De kwalitatieve pompen van Daikin en Mitsubishi gaan langer mee, leveren een hoger rendement en geven ook een goede garantie. Bovendien zijn er heel wat installateurs die met deze merken werken, waardoor u steeds beroep kunt doen op een vaktechnische installateur met kennis van zaken. Laat u dus niet vangen en opteer niet standaard voor de warmtepomp die het minste kost. Vaak zijn de onderdelen van minderwaardige kwaliteit, waardoor er een groot rendementsverschil is. Vaak duurt het veel langer om de kosten van deze pompen terug te verdienen, waardoor u op het einde van de rit duurder uitkomt. 

Daikin warmtepompMitsubishi-Electric warmtepomp

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Wilt u meer info of een gratis offerte ontvangen voor een lucht/water warmtepomp? Vraag professioneel advies aan A-Aircool over warmtepompen. 

Klantenervaringen

Lees meer ervaringen