Warmtepompen – Warmtepomp Installatie

Een warmtepomp verlaagt de energiefactuur

Wat is een warmtepomp en hoe werkt dit eigenlijk?

Warmtepompen A Aircool
Warmtepompen zijn een beetje als omgekeerde airco’s of koelkasten. Een warmtepomp installatie neemt de warmte uit zijn omgeving op via een warmtecollector. Een warmtewisselaar in de warmtepomp, welke op elektriciteit werkt, zorgt ervoor dat de verzamelde warmte-energie tot bruikbare energie wordt omgezet.

Warmtepomp installeren? Vraag professioneel advies aan A-Aircool over warmtepompen.
 

Waarvoor gebruik ik een warmtepomp? Woning, zwembad, …?

Warmtepompen zijn onder meer ideaal voor het verwarmen van een zwembad. Maar u kan een warmtepomp even goed aansluiten op de installatie van de centrale verwarming in uw woning. Zo kan een warmtepomp centrale verwarming en vloerverwarming ondersteunen. Bovendien helpt deze dan ook mee om uw water te verwarmen. Een verwarming op warmtepomp kan zelfs perfect uw verwarming op aardgas, stookolie of hout vervangen.

Te meer omdat een warmtepomp niet alleen als verwarming kan dienst doen. In de zomer kan u het systeem omkeren. Uw warmtepomp zorgt dan niet voor verwarming, maar wel voor verkoeling. Op dat ogenblik zal uw warmtepomp dan eerder dienst doen als een type airco. Deze verkoelende functie kan op alle verwarmingssystemen worden aangesloten.

Prijs warmtepomp? Zijn er fiscale voordelen?

Net zoals voor vele andere energiebesparende investeringen, kan u voor warmtepompen ook subsidies aanvragen. Daarnaast geeft de installatie van een warmtepomp ook recht op een fiscaal voordeel. In de meeste gevallen kan u hierdoor tot 40% van de totale investering (inclusief BTW) recupereren via belastingsvoordeel.

Terugverdientijd warmtepomp: hoe snel heb ik mijn investering terug?

De terugverdientijd van warmtepompen hangt af van een combinatie van factoren. Zo vraagt een warmtepomp installatie vakkundigheid. Bovendien zijn deze installaties nog rendabeler wanneer u de natuurlijke koelfunctie benut.

Als u hiermee rekening houdt, alle mogelijke subsidies aanvraagt, het fiscaal voordeel en de besparing op uw maandelijkse factuur samen telt, hebt u uw warmtepomp in geen tijd terugverdiend!

Soorten warmtepompen?

A-Aircool plaatst alle soorten warmtepompen die er op de markt te verkrijgen zijn om energie uit de natuur te halen. De warmtepomp die u kiest hangt af van uw voorkeur, uw budget en de warmtebehoefte van de woning.

1. De lucht/lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp onttrekt de nodige warmte aan de buitenlucht. De warme lucht wordt via ventilatoren in de te verwarmen ruimtes geblazen. In de zomer treedt het omgekeerde proces van de lucht-lucht warmtepomp ingeschakeld en functioneert dit systeem als airconditioning installatie. Bij dit type warmtepomp kan u kiezen uit een wand-, plafond- of vloermodel.

2. De lucht/water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp ontneemt warmte aan de buitenlucht en voert deze warme lucht via een watercircuit naar binnen. Die warmte kan dan aangewend worden voor de productie van sanitair warm water of voor de centrale verwarming. Dit systeem kan u daarenboven perfect combineren met vloerverwarming.

Een lucht-water warmtepomp is een milieuvriendelijk energiesysteem dat voornamelijk wordt toegepast in bestaande woningen. Bij renovaties en verbouwingen is de installatie van een geothermische warmtepomp en grondboring immers vaak niet mogelijk.

3. De grond-water of geothermische warmtepomp

Een grond-water warmtepomp gebruikt de aardwarmte of geothermie die in de ondergrond aanwezig is. Bij de installatie van een warmtepomp grond-water of geothermische warmtepomp hebt u de keuze uit twee type systemen: een horizontaal of verticaal buizennetwerk met grondboring. Afhankelijk van de aanwezige ruimte wordt er gekozen voor een horizontaal of verticaal netwerk. Bij weinig ruimte zal u bij voorkeur kiezen voor een verticaal systeem. De investeringskost ligt hier wel hoger door de diepteboringen.

Wilt u meer info of een gratis offerte ontvangen voor een warmtepomp installatie? Vraag professioneel advies aan A-Aircool over warmtepompen. 

Klantenervaringen

Lees meer ervaringen